Затруднено носно дишане

затруднено носно дишанеЗатрудненото носно дишане е един от най-честите симптоми, на пациентите търсещи УНГ специалист.

Причините, довели до това състояние могат да бъдат от различно естество:

Изкривена носна преграда (девиация на септума).

Носът е началото на дихателните пътища. Неговата главна функция е да затопля, овлажнява и пречиства вдишвания въздух. Носната преграда има поддържаща функция за външния нос, но също така разделя носа на две носни кухини. При различни патологични процеси (травма, хематом, инфекция и други) носната преграда може бъде променена, което от своя страна води затруднено носно дишане.
Поради факта, че носната прегра да е изградена от хрущял и кост, нейното коригиране може да бъде осъществено само чрез операция.

Уголемени (хипертрофирали) долни носни конхи.

Долните носни раковини (конхи) са анатомични структури, изградени от лигавица, кръвоносно сплетение и подлежаща кост. При тяхното уголемяване се затруднява преминаването на вдишвания въздух.

Долните носни раковини (конхи) могат да бъдат третирани с различни по състав капки за нос. При неуспех лечението е оперативно.

Носни полипи (носна полипоза)

Носните полипи са патологично променена носна лигавица, която пролабира в носа и намалява носните ходове. Могат да се наблюдават във всяка възрастова група. Първопричината за появата им е все още неустановена, като най-достоверната теория е алергична генеза.

  • Алергичен ринит
  • Тумори на носа (доброкачествени или злокачествени)