Заболявания на външно и средно ухо

заболяване на ухотоНай-честите оплаквани на пациентите, страдащи от заболявания на ушите, са намаление на слуха, гноетечение, болки, шум (едностранен или двустранен) и световъртеж.

По-долу е дадена кратка информация за различните заболявания на ухото.

 

УНГ практиката разполага с операционен микроскоп Zeiss, който позволява акуратна диагностика и извършване на необходимите манипулации с изключителна прецизност.

 

Външното ухо се състои от ушната мида, външния слухов проход и тъпънчевата мембрана.

Най-честите заболявания на външното ухо са възпалителните, следвани от травмите, различните вродени или придобити деформации и по-рядко туморни процеси.

 

Заболяванията на средното ухо

В детска възраст едно от най-честите заболявания е серозният отит (възпаление на средното ухо). Най-честата причина е уголемена „трета сливица“, която нарушава дренажа на евстахиевата тръба.

Серозният отит може да се срещне и при възрастни пациенти. Много важно е да се подчертае, че понякога в такива случаи трябва да се изключи туморен процес на носоглътката.

  • Хроничните отити с перфорация на тъпънчевата мембрана са група сериозни заболявания.

Ако хроничният отит е в комбинация с т.нар. холестеатом, усложненията могат да бъдат с неблагоприятни за пациента.

Лечението е хирургично.

  • Намаление на слуха от проводен тип – причината за заболяването се дължи на патологичен процес в средното ухо. Най-честите заболявания, които довеждат до подобен тип намаление на слуха са отосклероза, тимпаносклероза, вродена аномалия или травма.

Туморите на средното ухо и някои автоимунни заболявания са изключително редки.